Tel. 508 833 328 · biuro@highlandbeef.pl

Charakterystyka Rasy

Charakterystyka

Bydło rasy Highland ma długą sierść, spore rogi i krótkie kończyny. Zwierzęta te są bardzo odporne na niekorzystne warunki pogodowe. Śnieg, wiatr i deszcz nie stanowią dla nich problemu. Są też odporne na choroby. Wszystko to powoduje, że Highland jest długowieczny. Waga buhajów dochodzi do 650 kg. W polskich warunkach bydło tej rasy może przebywać cały rok na pastwiskach. Zwierzęta te przyzwyczajają się do właścicieli i są generalnie łatwe w obsłudze. Nie mają dużych wymagań pokarmowych. To co wyróżnia te zwierzęta spośród ras bydła mięsnego hodowanych w Polsce to okrywa włosowa – długowłose. Umaszczenie tych zwierząt jest dość zróżnicowane, najczęściej jest brązowe, lecz zdarzają się również sztuki o jasnobrązowym, ciemnobrunatnym, czerwonym, czarnym, a nawet żółtym umaszczeniu. Highlandery to zwierzęta małego kalibru, lecz o prawidłowej budowie dla bydła mięsnego. Charakterystyczne dla tej rasy są również lirowate rogi o rozpiętości sięgającej nawet 1,5 metra.